dustsolutionsmetaalindustrie
INDUSTRIE

ATEX afzuiginstallatie voor filtratie van explosiegevaarlijke stoffen.

Afzuiginstallatie ATEX:

ATEX staat voor de Franse benaming ATmosphères EXplosibles en wordt als synoniem gebruikt voor twee Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden.

Vanaf 1 juli 2003 moeten organisaties in de EU waar explosiegevaar bestaat voldoen aan de nieuwe ATEX 137-richtlijn (richtlijn 1999/92/EG). Een andere richtlijn is de ATEX 95-richtlijn (richtlijn 94/9/EG), deze richtlijn is speciaal voor apparatuur  en  afzuiginstallaties die gebruikt wordt op plaatsen waar explosiegevaar is.

Explosieve atmosferen kunnen ontstaan door brandbare gassen, damp, nevel of stof. Als hiervan genoeg aanwezig is kan dit, vermengd met de omgevingslucht (zuurstof) en een ontstekingsbron tot een explosie leiden. Explosies kunnen dodelijk letsel, zwaargewonden en/of grote materiële schade veroorzaken. Door één van deze drie factoren te elimineren kunnen explosies voorkomen worden.

 

Principes voor explosiebeveiliging:
•Primair – Voorkomen dat er een explosieve atmosfeer kan ontstaan door het wegnemen of weghouden van alle brandbare stoffen en/of zuurstof
•Secundair – Elimineren ontstekingsbronnen (speciale behuizingen, intrinsiek veilig maken)
•Tertiair – In uiterste geval, explosies gecontroleerd toelaten en beperken van de gevolgen door explosiebestendige constructies (bv. breekplaten, vlamdovers)

In veel bedrijven kan de aanwezigheid van brandbare stoffen niet voorkomen worden en omdat in bedrijfsomgevingen vaak mensen werken

 

Dust Solutions heeft deze afzuigapparaten in de vorm van patronenfilters maar ook afzuigarmen en stofafzuigsystemen.
Het voordeel van Dust Solutions patronenfilters is dat een relatief groot filtratieoppervlak en hoge filtratiegraad kan worden bereikt in een compacte behuizing.
Dust Solutions kan alle voorkomende filtersystemen leveren. De toepassingsgebieden van deze patronenfilters zijn oneindig door modulaire opbouw. Er zijn weinig stofproblemen die niet met een patronenfilter kunnen worden opgelost.
EX-Afzuigarmen van Plymoth
Deze ATEX-afzuigarmen zijn uitermate geschikt in de voedingsmiddelenindustrie, chemisch industrie, farmaceutische industrie en bij het vervaardigen van elektronische componenten.
De afzuigarmen voldoen aan de strengste eisen van de ATEX Zone 21/22-richtlijn 1999-1992 ATEX 137. De accessoires van Plymoth voldoen ook aan deze strenge normering.
De ATEX-afzuigarmen van Plymoth zijn voorzien van unieke externe paralellogrammen. Dit mechaniek zorgt ervoor dat de arm in alle posities te stellen is. Alle ATEX-afzuigarmen zijn voorzien van speciale ATEX-slangen, roestvrijstalen mondstukken en antistatische onderdelen. De EX afzuigarmen zijn vrijwel onderhoudsvrij en kan het stof afvangen in een breed scala van toepassingen, zoals bronafzuiging bij Slijpen, snijden, mengen, zeven van materialen of voorwerpen.

De afzuigarmen kunnen worden gebruikt op werkplekken met een bedrijfstemperatuur tussen 0 en 50 graden Celsius.

Voor meer info: sales@dustsolutions.nl  bel +31 (0)382020154 of bezoek onze website www.dustsolutions.nl

ATEX, Afzuiginstallatie

 

Partners van Dust Solutions