Dustcontrol namaak/imitatiefilters in omloop.

Dustcontrol namaak/imitatiefilters in omloop.

Ons bereiken de laatste tijd wat klachten aangaande onze filters. Uit onderzoek bleek dat de klanten filters hadden ingekocht welke imitatie/namaak zijn. Wij willen onze trouwe gebruikers hiervoor waarschuwen daar dit serieuze consequenties heeft.

Het gebruik van deze imitatiefilters (ook wel namaakfilters genoemd) in je stofafzuiger kan verschillende risico’s met zich meebrengen in vergelijking met het gebruik van originele filters. Hier volgen enkele van de mogelijke risico’s:

Verminderde filterefficiëntie:

Imitatie filters zijn mogelijk niet vervaardigd volgens dezelfde hoge normen als de originele filters. Als gevolg daarvan zijn ze mogelijk niet in staat om fijne stofdeeltjes op te vangen, die kunnen ontsnappen en de lucht vervuilen. Dit kan vooral problematisch zijn als je werkt met gevaarlijke materialen zoals silica of asbest. Verminderde luchtstroom: Deze filters kunnen ook leiden tot een verminderde luchtstroom in je stofafzuiger. Dit kan resulteren in een afname van de zuigkracht en blootstelling aan gezondheidsgevaarlijke stoffen.

Verkorte levensduur:

Imitatie filters zijn minder duurzaam als de originele filters en gaan  minder lang mee. Dit betekent dat je ze vaker moet vervangen, wat je totale kosten verhoogt.

Mogelijke schade aan uw stofzuiger:

Imitatiefilters passen niet goed als de originele filters en kunnen na verloop van tijd schade veroorzaken aan uw stofafzuiger. Dit kan leiden tot dure reparaties of zelfs  tot de noodzaak om uw stofzuiger helemaal te vervangen.

Potentiële gezondheidsrisico’s:

Het gebruik van illegale filters kan ook potentiële gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, vooral als u in een omgeving met gevaarlijke stoffen werkt. Als de filters niet alle stofdeeltjes opvangen, kunt u worden blootgesteld aan schadelijke stoffen die kunnen leiden tot ademhalingsproblemen of andere gezondheidsproblemen.

 

Hoe weet ik dat ik een namaak filter heb:

Op de imitatie filters staat geen artikelnummer en ze zijn voorzien van een andere pakking in oranje of groene kleur. Heeft u zo een filter in uw bezit aarzel dan niet en stap over naar origineel.

Nep--imitatie-filters-Dustcontrol

Product waarschuwing

HEPA-filters – Deeltjesfilters met hoog rendement

Bij het classificeren van HEPA-filters gebruikt Dustcontrol de strenge HEPA-norm (EN 1822-1). Deze is onderverdeeld in verschillende niveaus (E10 tot H14) afhankelijk van filtratie efficiëntie. Dustcontrol past niveau H13 toe, dat tot 99,95% van de deeltjes met een grootte tussen 0,15 en 0,30 μm kan afscheiden. Deze deeltjesgrootte wordt gebruikt omdat deze het moeilijkst af te scheiden is – zowel grotere als kleinere deeltjes zijn gemakkelijker op te vangen in een filter.

Stofafscheiders in H-klasse
In IEC-60335-2-69 (EN-60335-2-69), de norm voor het testen van natte en droge stofafscheiders, worden stofafscheiders ingedeeld in drie categorieën – L voor laag, M voor gemiddeld en H voor hoog – waarbij de H-categorie de strengste is. (Let op: verwar deze “H” niet met die in HEPA H13). Welke categorie vereist is voor een specifieke toepassing wordt bepaald op basis van de toegestane maximale concentratie voor dat type stof (MAK) in de werkomgeving of door lokale regelgeving.

De test volgens EN-60335-2-69 bestaat uit twee delen:
1. Een test van het filtersysteem – in ons geval een fijn filter en een HEPA H13 filter. Om categorie H te bereiken is een afscheidingsgraad van 99,995% vereist, waarbij 90% van de testdeeltjes              kleiner moet zijn dan 1,0 μm. Onze fijne filters voldoen aan categorie M en onze HEPA H13 filters aan categorie H.

  1. Een test van de “geassembleerde unit” – in ons geval een complete stofafzuiger. Hier is ook 99,995% efficiëntie vereist, maar 10% van de deeltjes moet kleiner zijn dan 1,0 μm, 22% kleiner dan 2,0 μm en 75% kleiner dan 5,0 μm.

Samenvatting:

Het gebruik van imitatie filters in je stofafzuiger is riskant. Het kan leiden tot een verminderde filtratie-efficiëntie, een verminderde luchtstroom, een verminderde levensduur van de filters, mogelijke schade aan je stofzuiger en mogelijke gezondheidsrisico’s. Het is altijd het beste om originele filters te gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor uw stofafzuiger om de beste prestaties en veiligheid te garanderen.

Dustcontrol ’s garantie geldt alleen voor machines die zijn uitgerust met originele Dustcontrol reserveonderdelen. De filters zijn door een externe partij onafhankelijk gecertificeerd in overeenstemming met de huidige Europese eisen voor stofafzuiging. De filtersystemen in alle Dustcontrol stofafscheiders zijn gebouwd om te voldoen aan de strenge IEC machine classificatie H.